prosinac 5, 2017

AIK na Hrvatskom gospodarskom predstavljanju u Litvi, Kaunas, Šiauliai, Vilnius, 29. studenog – 1. prosinca 2017.

Na inicijativu g. Krešimira Kedmenca, privremenog otpravnika poslova Veleposlanstva Republike Hrvatske u Litvi, organizirano je predstavljanje hrvatskog gospodarstva i mogućnosti ulaganja u RH od strane Agencije za investicije i konkurentnost, Hrvatske gospodarske komore, Virovitičko-Podravske županije (Poduzetnički inkubator Virovitica, Sajam Viroexpo, Panonski drvni centar kompetencija) i tvrtki koje već posluju u Litvi (Podravka, Dalekovod, Magnumus).

Održane su prezentacije spomenutih sudionika hrvatskog izaslanstva u tri litavska gospodarska središta: Kaunasu, Šiauliaiu i Vilniusu, kojom prilikom je predstavljeno hrvatsko gospodarstvo, ulagačke i razvojne mogućnosti RH te njene gospodarske institucije, kao i predstavljanje tvrtki i njihovih dosadašnjih iskustava u poslovanju s Litvom, a g. Kedmenec je iznio kronologiju i prikaz hrvatsko-litavskih gospodarskih odnosa.

Prvi zajednički nastup održan je u Kaunaskoj trgovačkoj, industrijskoj i obrtničkoj komori, gdje je u ime AIK-a g. Dario Kobešćak prezentirao mogućnosti ulaganja, zakonodavni okvir te poticaje koji investitori mogu ostvariti u RH.

30.11.2017. je hrvatska delegacija sudjelovala na otvorenju gospodarskog sajma i litavske godišnje međunarodne poslovne konferencije, u 180 km udaljenom Šiauliaiu, na temu Globalizacija i gospodarsko domoljublje: dileme, izazovi i mogućnosti, u organizaciji Šiauliaijske trgovačke, industrijske i obrtničke komore. U sklopu ovog događanja održane su i ovom prilikom prezentacije hrvatskih izaslanika, kada je u ime Agencije ravnatelj g. Zdenko Lucić predstavio komparativne prednosti koje RH nudi potencijalnim litavskim investitorima.

Na dan povratka 1.12.2017. održan je sastanak u sjedištu litavske investicijske agencije, gdje su partnerske agencije razmijenile iskustva, a sastanak je završen potpisivanjem Sporazuma o razumijevanju između Invest Lithuania-e (www.investlithuania.com) i AIK-a. Kasnije je uslijedilo još jedno gospodarsko predstavljanje sudionika izaslanstva, ovaj put u regionalnoj Trgovačkoj, industrijskoj i obrtničkoj komori Vilniusa, a prezentaciju u ime AIK-a održao je g. Zdenko Lucić.

Po završetku predstavljanja, u svakom od tri grada gdje su bile održane prezentacije, uspostavljeni su kontakti s ciljano pozvanim uzvanicima – predstavnicima litavskih tvrtki, kao i okupljenim predstavnicima gradske uprave.

 

 

BDP (2017.) – 48,700 milijardi € • BDP po stanovniku (2017.) – 11 806 € • Robni izvoz (2017.) – 13,98 milijardi € • Prihodi od turizma (2017) – 9,49 milijardi € • Prosječni tečaj (2017.) HRK/EUR – 7,46; HRK/USD – 6,62