svibanj 25, 2017

AIK i SIMORA predstavile mogućnosti za investiranje na 7. Istočnoeuropskom poslovnom forumu održanom u Hamburgu

Sedmi po redu poslovni forum istočnoeuropskih zemalja održao se 23. svibnja 2017. u Hamburgu, Njemačka.
Forum je organiziran od strane istočno europskog poslovnog udruženja Njemačke, a kao i svake godine do sada, okupio je stotinjak predstavnika njemačkih kompanija koje imaju interes i/ili već posluju na tržištima zemalja istočne Europe.
Glavni fokus ovogodišnjeg foruma bio je na digitalizaciji i industriji 4.0 te na infrastrukturi, transportu i logistici.

Na panel raspravama razgovaralo se o inovativnim rješenjima koje se pojedine zemlje istočne Europe već primijenile, poput projekta e države već provedenog u Estoniji. Da postoji izuzteno velik potencijal novih ulaganja od strane njemačkih kompanija u ovaj dio Europe potvrdili su i visoki njemački dužnosnici u svojim uvodnim govorima, ali i sami gospodarstvenici prisutni na Forumu.

Agencija za investicije i konkurenstnost na Forumu je sudjelovala zajedno s predstvnicima Regionalne razvojne agencije Sisačko – moslavačke županije SIMORA, a s ciljem predstvljanja mogućnosti ulaganja u Republiku Hrvatsku i prednosti koje Hrvatska i Sisačko moslavačka županija nude njemačkim investitorima. To je ujedno i nastavak zajedničke suradnje na pilot projektu Unaprjeđenje investicijskih potencijala Sisačko – moslavačke županije.

BDP (2017.) – 48,700 milijardi € • BDP po stanovniku (2017.) – 11 806 € • Robni izvoz (2017.) – 13,98 milijardi € • Prihodi od turizma (2017) – 9,49 milijardi € • Prosječni tečaj (2017.) HRK/EUR – 7,46; HRK/USD – 6,62