lipanj 13, 2017

U Beču uspješno održan Hrvatsko-austrijski poslovni forum

Beč – 12. lipnja 2017. Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Austriji zajedno s WKO – Saveznom gospodarskom komorom Austrije organiziralo je predstavljanje investicijskih mogućnosti Republike Hrvatske za stotinjak austrijskih kompanija koje su iskazale interes za gospodarsku suradnju s Republikom Hrvatskom.

To je ujedno i prvi u nizu događaj kojeg će Veleposlanstvo RH u Austriji i Savezna gospodarska komora u okviru platforme „Wirtschaftsclub Kroatien“ (Gospodarski klub – Hrvatska) organizirati nekoliko puta godišnje. Cilj ovih događaja je kontinuirano informiranje austrijske poslovne zajednice o aktualnim gospodarskim temama s naglaskom na investicije kao i daljnje unaprjeđenje gospodarske suradnje dvije zemlje.

Mogućnosti investiranja u Republiku Hrvatsku predstavio je Zdenko Lucić, ravnatelj Agencije za investicije i konkurentnost koji je tom prilikom istaknuo: „Hrvatska je privlačna investicijska destinacija za Austrijance, kako zbog geografske blizine, tako i zbog dobrog poznavanja tržišta i niza prednosti koje nudi domaćim i stranim investitorima. Hrvatska je otvorena za suradnju, a mogućnost za investiranje su velike, posebno u proizvodno – prerađivačku industriju, turizam i informacijske tehnologije“.

Analizu i presjek poslovnog okruženja predstavio dr. Vladimir Preveden, Partner iz Roland Bergera koji je naglasio kako Hrvatska ima nekoliko bitnih komparativnih prednosti za ulaganje u odnosu na druge zemlje u okružju, poseban naglasak stavivši na visokoobrazovanu radnu snagu, izuzetno dobar obrazovni sustav i pravi europski mentatitet, koji privlači strane ulagače. Isto tako, istaknuo je da svi makro ekonomski pokazatelji imaju trend rasta i da je upravo sada povoljan trenutak za ulaganja u Hrvatsku.

Svoja iskustva u poslovanju u RH predstavile su i dvije austrijske kompanije koje već dugi niz godina uspješno posluju u Republici Hrvatskoj. To su Claudia Beermann iz Falkensteiner Michaeler Tourism Group AG i Michael Steiner iz tvrtke Palfinger AG. Oboje su iznijeli niz pohvala na račun Hrvatske, te ukazali na područja gdje treba dodatno poraditi na poboljšanju ulagačke klime. Claudia Beermann istaknula je kako je upravo Hrvatska „uspješni turistički model“ Falkensteinera.

Michael Steiner pohvalio je izuzetno profesionalan pristup hrvatskih nadležnih organa i institucija oko poslovnih zona te je posebno istknuo dobru prateću infrastrukturu u RH.

U sklopu spomenutog događaja austrijskim tvrtkama predstavila se i Sisačko moslavačka županija i Regionalna razvojna agencija Sisačko – moslavačke županije SIMORA, a s ciljem predstavljanja mogućnosti ulaganja i prednosti koje Sisačko moslavačka županija nude austrijskim investitorima. To je ujedno i nastavak zajedničke suradnje na pilot projektu Unaprjeđenje investicijskih potencijala Sisačko – moslavačke županije, kojeg su na inicijativu Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, pokrenuli Agencija za investicije i konkurentnost, Sisačko-moslavačka županija i Regionalna razvojna agencija SIMORA.

BDP (2017.) – 48,700 milijardi € • BDP po stanovniku (2017.) – 11 806 € • Robni izvoz (2017.) – 13,98 milijardi € • Prihodi od turizma (2017) – 9,49 milijardi € • Prosječni tečaj (2017.) HRK/EUR – 7,46; HRK/USD – 6,62