Uvodna riječ

Uvodna riječ

Intervju sa dr.sc. Zlatkom Hodakom, predsjednikom Upravnog odbora Hrvatskog klastera konkurentnosti automobilskog sektora

Dobro došli na mrežne stranice Hrvatskog klastera konkurentnosti automobilskog sektora.

Pred automobilskim sektorom u dolazećem razdoblju stoje veliki izazovi. Kako bi odgovorio na njih, sektor mora poduzimati niz aktivnosti, uvažavajući pritom tržišne zahtjeve i povećanu konkurenciju u svjetskim razmjerima. Za opstanak i razvoj automobilskog sektora potrebno je kontinuirano povećavati konkurentnost i inovativnost tvrtki.

Upravo klaster konkurentosti predstavlja snažan alat u realizaciji predstojećih zadaća, čiji je glavni cilj poticanje umrežavanja i bolje suradnje članova iz privatnog, javnog i znanstveno-istraživačkog sektora.

Ovo umrežavanje i suradnja svih relevantnih dionika omogućit će učinkovitiji sustav rada na inovacijama i razvoju proizvoda s većom dodanom vrijednošću.

U nadi i želji da će klaster konkurentnosti realizirati postavljenje ciljeve i doprinijeti razvoju sektora, a kroz to i društveno-ekonomskom razvoju Republike Hrvatske, pozivamo sve zainteresirane iz automobilskog sektora na suradnju.

Dr.sc. Zlatko Hodak
Predsjednik Upravnog odbora
Hrvatski klaster konkurentnosti automobilskog sektora

Strateške smjernice za razvoj automobilskog sektora

 

BDP (2017.) – 48,700 milijardi € • BDP po stanovniku (2017.) – 11 806 € • Robni izvoz (2017.) – 13,98 milijardi € • Prihodi od turizma (2017) – 9,49 milijardi € • Prosječni tečaj (2017.) HRK/EUR – 7,46; HRK/USD – 6,62