Uvodna riječ predsjednika

Dobro došli na stranicu Hrvatskog klastera konkurentnosti ICT industrije.

IMAG2453

Klaster je platforma za povezivanje i suradnju različitih subjekata s ciljem unapređenja konkurentnosti u ICT sektoru Republike Hrvatske. Osnivačka skupština Klastera održana je u lipnju 2013. godine u Zagrebu, a članovi su ugledni poslovni subjekti i institucije iz poslovnog, privatnog i javnog sektora, znanstveno-istraživačke zajednice, profesionalnih i poslovnih udruženja.
Pri osmišljavanju i izradi nove industrijske strategije, Republika Hrvatska je po prvi puta među ključne industrijske grane uključila informacijsko-komunikacijske tehnologije (ICT). ICT sektor je u svijetu prepoznat kao važan pokretač održivog gospodarskog razvoja i kao jedan od ključnih elemenata u stvaranju proizvoda i usluga visoke dodane vrijednosti. Glavna obilježja ICT industrije su visoka inovativnost i stalni tehnološki napredak.
Opći cilj ICT sektora, kao horizontalne industrijske grane, je razvoj tehnološke infrastrukture te unaprjeđenje proizvoda i usluga u visokotehnološkim i tradicionalnim sektorima radi povećanja standarda i kvalitete života hrvatskih građana i Europe u cjelini.
Umrežavanjem različitih zainteresiranih sudionika na provedbi različitih projekata želi se olakšati pristup financiranju te doprinijeti jačanju konkurentnosti poslovnih subjekata, povećanju zaposlenosti i konkurentnosti ICT industrije. Klaster predstavlja veliki potencijal, rast i razvoj, ne samo kroz suradnju subjekata unutar ICT industrije već i kroz sinergije s ostalim industrijskim granama.

Hrvoje Strepački, Predsjednik HKK ICT industrije

POZIV ZA ISKAZ INTERESA HKK_20122013

BDP (2016.) – 45, 58 milijardi € • BDP po stanovniku (2016.) – 10 929 € • Robni izvoz (2016.) – 12,3 milijarde € • Prihodi od turizma (2016) – 8,6 milijardi € • Prosječni tečaj (2016.) HRK/EUR – 7,5; HRK/USD – 6,8