Godišnjak svjetske konkurentnosti

Svjetski godišnjak konkurentnosti izdaje Institute of Management Development (IMD) iz Laussane, a objavljuje se od 1989. godine.

Metodologija istraživanja temelji se na analizi četiri faktora konkurentnosti; gospodarski rezultati, efikasnost javnog sektora, efikasnost poslovnog sektora i infrastruktura te pet indeksa za svako područje, sveukupno dvadeset indeksa i preko tristo odabranih kriterija.  

U istraživanju se koriste čvrsti statistički pokazatelji i posebno dizajnirane ankete (soft data) čiji je cilj mjeriti čimbenike konkurentnosti koji nisu raspoloživi iz standardnih statističkih podataka. Udio čvrstih statističkih pokazatelja iznosi 2/3 naspram 1/3 mekih koji se ispunjavaju kroz “Executive Opinion Survey” od strane direktora visokog i srednjeg menadžmenta svih gospodarstava koja su zastupljena istraživanjem.


Hrvatska u 2015.

Prema rezultatima ovogodišnjeg, 27. izdanja IMD-ovog “Godišnjaka svjetske konkurentnosti 2015.”, Hrvatska se nalazi na 58. mjestu od 61 zemlje koje su zastupljene istraživanjem što je poboljšanje za jedno mjesto na ljestvici konkurentnosti.

Ove godine bilježimo drugo poboljšanje pozicije Hrvatske u posljednjih sedam godina. Iza Hrvatske na ljestvici konkurentnosti nalaze se Venezuela,  Argentina i Ukrajina te se pozicija realno poboljšala za 2 mjesta. U ovogodišnje Izvješće prvi je put uključena Mongolija, kao brzo rastuća ekonomija, koja se nalazi na 57. poziciji.

Najkonkurentnije europske zemlje su Švicarska (4.), Luksemburg (6.), Norveška (7.) i Danska (8.), Švedska (9.) i Njemačka (10.) čiji uspjesi se oslanjaju na izvozno usmjerenu proizvodnju, snažno malo i srednje poduzetništvo te fiskalnu disciplinu, dok je na globalnoj razini SAD zadržala prvu poziciju zahvaljujući efikasnosti poslovnog i financijskog sektora, svojoj inovativnosti i dobroj infrastrukturi.

Uzroci rasta ocjene konkurentnosti Hrvatske odnose se na poboljšanje važnih pokazatelja vanjskotrgovinske konkurentnosti (+11), u najvećoj mjeri zbog izvoza usluga (turističkih), a uočeno je poboljšanje kod pokazatelja stranih ulaganja (+8).

Uočene slabosti odnose se na:

 • slaba otpornost na krizu, niski ekonomski rast, niska zaposlenost;
 • birokracija, neprilagodljive politike vlade, loš pravni i regulativni okvir;
 • cijena kapitala, porezi i doprinosi;
 • slabo poduzetništvo, prilagodljivost poduzeća, poslovno upravljanje, i društvena odgovornost;
 • zastarjelost proizvodne tehnologije, niska inovativnost, nedovoljan transfer znanja, neadekvatno visokoškolsko i menadžersko obrazovanje.

Najpovoljniji indikatori po mišljenju gospodarstvenika:

 • kvalificirana radna snaga
 • pouzdana infrastruktura
 • troškovna konkurentnost,

Pet najkonkurentnijih zemlja prema IMD-u 2015:

 1. SAD
 2. Hong Kong
 3. Singapur
 4. Švicarska
 5. Kanada
BDP (2016.) – 45, 58 milijardi € • BDP po stanovniku (2016.) – 10 929 € • Robni izvoz (2016.) – 12,3 milijarde € • Prihodi od turizma (2016) – 8,6 milijardi € • Prosječni tečaj (2016.) HRK/EUR – 7,5; HRK/USD – 6,8