Uvodna riječ

Uvodna riječ

Zvonimir Novak, predsjednik upravnog odbora Hrvatskog klastera konkurentnosti prehrambeno-prerađivačkog sektora

Dobro došli na stranicu Hrvatskog klastera konkurentnosti prehrambeno-prerađivačkog sektora.

Klaster je platforma za povezivanje i suradnju različitih subjekata s ciljem unapređenja konkurentnosti u prehrambeno-prerađivačkom sektoru Republike Hrvatske. Osnivačka skupština Klastera održana je u siječnju 2013. godine u Zagrebu, a članovi su ugledni poslovni subjekti i institucije iz poslovnog, privatnog i javnog sektora, znanstveno-istraživačke zajednice, profesionalnih i poslovnih udruženja.

Umrežavanjem različitih zainteresiranih sudionika na provedbi različitih projekata cilj je doprinijeti jačanju konkurentnosti poslovnih subjekata, povećanju zaposlenosti i konkurentnosti prehrambeno-prerađivačkog sektora, ravnomjernijem regionalnom razvoju te održivom razvoju i blagostanju društva u cjelini.

Klaster predstavlja veliki potencijal za suradnju, rast i razvoj kako pojedinih subjekata, tako i cijele društvene zajednice. Stoga se Klaster može promatrati kao svojevrsni oblik društveno odgovornog djelovanja; angažiranja resursa na stvaranju novih vrijednosti ne samo za dobrobit pojedinih subjekata, već i za dobrobit društva u cjelini. Nadalje, primjeri klastera u drugim zemljama i u raznim područjima djelatnosti, unatoč izazovnim vremenima i turbulentnom okruženju, svjedoče u prilog uspješnosti ovog modela suradnje između različitih društvenih subjekata, a u funkciji povećanja konkurentnosti i održivog razvoja zajednice.

HKK PPS Brošura

Strateške smjernice za razvoj prehrambeno-prerađivačkog sektora

POZIV ZA ISKAZ INTERESA HKK_20122013

BDP (2016.) – 45, 58 milijardi € • BDP po stanovniku (2016.) – 10 929 € • Robni izvoz (2016.) – 12,3 milijarde € • Prihodi od turizma (2016) – 8,6 milijardi € • Prosječni tečaj (2016.) HRK/EUR – 7,5; HRK/USD – 6,8