studeni 24, 2016

Liderov trodnevni susret gradonačelnika i poduzetnika okupio je u Puli čak 350 sudionika

Novi modeli suradnje gradskih vlasti i poslovne zajednice predstavljeni su i ove godine na Liderovoj konferenciji 48 sati – 8. Susret gradonačelnika i poduzetnika koja se od 23. do 25. studenog 2016. godine održala u Puli. Liderov trodnevni susret gradonačelnika i poduzetnika okupio je čak 350 sudionika

U sklopu konferencije, na kojoj je između ostalog bilo riječi o poreznom sustavu, energetskom planiranju razvoja grada te zbrinjavanju i gospodarenju otpada, sudjelovao je i ravnatelj AIK-a Damir Novinić s izlaganjem na temu Uloga lokalne zajednice u privlačenju investicija te zamjenik ravnatelja Damir Juričić koji je sudjelovao na okruglom stolu Javna rasvjeta i pametno energetsko planiranje razvitka grada.

Varaždin je zanimljiv investitorima zbog dobrih lokacija i blizine srednje i istočne Europe, a Slavonski Brod zbog industrijske radne snage, rekao je Damir Novinić, ravnatelj Agencije za investicije i konkurentnost. Investitori su zainteresirani za dolazak u Hrvatsku, bilježi se značajan porast interesa, a investicije su kvalitetne unatoč činjenici da se u brendiranje Hrvatske kao investitorima zanimljive zemlje ne ulaže dovoljno, smatra on. U Hrvatskoj sve marketinške aktivnosti oko privlačenja investitora odrađuje AIK, ali je naš proračun premalen, tako da ima gradova koji imaju veće proračune od naše agencije. Investitori kad promišljaju gdje će uložiti sredstva prvenstveno traže političku i makroekonomsku stabilnost te dobre institucionalne okvire – kazao je Novinić.

Damir Juričić iz AIK-a objasnio je javno-privatno partnerstvo. Model JPP-a nije model financiranja nego model nabave. JPP je prilika da puno jednostavnije postignete optimum financiranja. S time da postoje izvjesne razlike tradicionalnog modela i JPP-a. Na primjer, za razliku od tradicionalnog modela u JPP morate ući u analizu troškova i učinaka projekta u idućih 30 godina, rekao je Juričić te komentirao da je u javnosti prisutna ideja da je JPP pljačka ili ‘javni novac u privatnim džepovima’, a to je značajno usporilo napredak koji je već dosad mogao biti postignut.

 

BDP (2017.) – 48,700 milijardi € • BDP po stanovniku (2017.) – 11 806 € • Robni izvoz (2017.) – 13,98 milijardi € • Prihodi od turizma (2017) – 9,49 milijardi € • Prosječni tečaj (2017.) HRK/EUR – 7,46; HRK/USD – 6,62