svibanj 10, 2017

Održan drugi u nizu Lider invest u Slavonskom Brodu

održan je još jedan Lider invest, ovaj puta u Slavonskom Brodu. Drugi je to od četiri ovogodišnja investicijska foruma kojima Lider predstavlja projekt izbora najboljih proizvodnih investicija. Projekt Lider invest uvodno je predstavio glavni urednik Lidera Miodrag Šajatović, rekavši da je cilj prepoznati, promovirati i nagraditi najbolje proizvodne investicije i to one koje su okrenute prema izvozu.
Bez pravih proizvodnih investicija Hrvatska će ostati na stopi rasta od 1 posto. Dok ne krenemo snažnije izvoziti neće biti dugoročnog rasta od 3 do 4 posto. Bez izvoza nema stope rasta – rekao je uvodno Šajatović.

Okupljene je pozdravio i Drago Čugura, predsjednik Županijske komore Slavonski Brod i rekao kako je bez značajnijih investicija nemoguće planirati brži rast Brodsko-posavske županije koja je po stopi BDP-a predzadnja u Hrvatskoj, iako investicije bilježe stalni rast i od 2011. do 2015. godine su utrostručene.
Siguran sam da će današnji investicijski forum dati odgovore na pitanja kako brže i više financirati ovu županiju – rekao je Čugura. Govor je održao i Danijel Marušić, župan Brodsko-posavske županije koji je rekao kako njegovoj županiji nedostaju investicije i da je malo potrebno kako bi se određene prepreke investitorima otklonile.

U nastavku investicijskog foruma na okruglom stolu govorilo se o tome kako stvoriti poticajno investicijsko okruženje i pokrenuti novu proizvodnu investiciju, a Zdenko Lucić, ravnatelj Agencije za investicije i konkurentnost predstavio je trenutnu investicijsku klimu u RH i prezentirao što to Hrvatska nudi investitorima.

 

BDP (2016.) – 45, 58 milijardi € • BDP po stanovniku (2016.) – 10 929 € • Robni izvoz (2016.) – 12,3 milijarde € • Prihodi od turizma (2016) – 8,6 milijardi € • Prosječni tečaj (2016.) HRK/EUR – 7,5; HRK/USD – 6,8