svibanj 25, 2017

Održan treći po redu Lider invest u Puli

Treći ovogodišnji Lider investov forum otvorio je Željko Vukelić, direktor Lider medije, rekavši kako je siguran da na području Istre postoji velikih broj pozitivnih priča i novih projekata koji će konkurirati za nagradu Lider investa. Jasna Jaklin Majetić, predsjednica Županijske komore Pula, pohvalila je javni sektor u Istarskoj županiji. – Aktom župana otvorena je mogućnost da se u slučaju bilo kakvog problema investitor može službeno javiti administaciji. To je velika pomoć, a dobro je i što administracija sebe doživljava kao partner gospodarstva – rekla je Jaklin Majetić. Uvodno je govorila i Lorena Brgić, pročelnica upravnog odjela za gospodarstvo Istarske županije. Rekla je kako je u Istri na snazi sinergija javnog i privatnog sektora i da je to recept kojim se postiže razvoj.

Projekt koji ima misiju prepoznati i promicati investicije koje otvaraju nova radna mjesta, povećavaju izvoz i stvaraju dodanu vrijednost u nastavku je predstavio profesor Mladen Vedriš, predsjednik stručnog odbora Lider investa.

O investicijama i investicijskoj klimi u Hrvatskoj govorio je Zdenko Lucić, ravnatelj Agencije za investicije i konkurentnost, dok je regionalnu i sektorsku analizu investicija u Hrvatskoj predstavio Marko Krištof, ravnatelj Državnog zavoda za statistiku.

Investicijski forum završio je okruglim stolom na temu kako stvoriti poticajno investicijsko okruženje i pokrenuti novu proizvodnu investiciju. Na okruglom stolu su sudjelovali: Boris Sabatti, direktor Regionalne razvojne agencije Istarske županije, Irvin Badurina, direktor Industrijske zone Kukuljanovo, Ivan Stojnić, predsjednik Uprave tvrtke S.I.C. , Umberto Pokrajac, direktor tvrtke Amus i Svjetlana Bušić, voditeljica odjela za istraživanje razvoj i inovacije HAMAG-BICRO-a.

 

BDP (2017.) – 48,700 milijardi € • BDP po stanovniku (2017.) – 11 806 € • Robni izvoz (2017.) – 13,98 milijardi € • Prihodi od turizma (2017) – 9,49 milijardi € • Prosječni tečaj (2017.) HRK/EUR – 7,46; HRK/USD – 6,62