rujan 1, 2016

Pomoćnica ravnatelja za konkurentnost postala članom Sekretarijata europske „Mreže za bolje propise“

Pomoćnica ravnatelja za konkurentnost AIK-a Andrea August izabrana je u upravljačko tijelo europske „Mreže za bolje propise“, tako da uz članove iz Njemačke, Švedske, Norveške i Velike Britanije, Hrvatska odnedavno ima svog predstavnika u Sekretarijatu ove mreže.

Nakon skupa „Mreže za bolje propise“ koji se održao 20. svibnja 2016. u Zagrebu u organizaciji Agencije za investicije i konkurentnost, Andrea August je jednoglasno primljena u Sekretarijat „Mreže za bolje propise“, a koju čine predstavnici država članica EU i drugih europskih zemalja koje provode politike boljih propisa.

Svrha rada ove mreže jest razmjena iskustava i praksi u vezi implementacije boljih propisa i pronalaženja adekvatnih rješenja za smanjivanje administrativnih opterećenja gospodarstava svih država koje su neposredno uključene u oblikovanje politika i zakonodavstva EU.

Osim značajne uloge u predlaganju reformskih mjera i povećanju konkurentnosti poslovnog okruženja u Hrvatskoj te implementaciji projekta Standard Cost Model, ovim imenovanjem je prepoznato zalaganje Agencije za investicije i konkurentnost na ovom području od strane europskih članova „Mreže za bolje propise“.

BDP (2016.) – 45, 58 milijardi € • BDP po stanovniku (2016.) – 10 929 € • Robni izvoz (2016.) – 12,3 milijarde € • Prihodi od turizma (2016) – 8,6 milijardi € • Prosječni tečaj (2016.) HRK/EUR – 7,5; HRK/USD – 6,8