rujan 19, 2018

Ravnatelj Lucić predstavio investicijske mogućnosti na skupu Kina 16+1 u Dubrovniku

Ravnatelj Agencije za investicije i konkurentnost, Zdenko Lucić, sudjelovao je na HLM China 16+1 skupu koji se održao 19. rujna 2018. godine u Dubrovniku, u organizaciji Ministarstva turizma. U okviru skupa je održana investicijska sesija pod nazivom „Investicijska klima i mogućnosti ulaganja u turistički sektor RH“, u suorganizaciji ministarstva s Agencijom za investicije i konkurentnost. Investicijska sesija održana je s ciljem predstavljanja investicijskog potencijala Republike Hrvatske te investicijskih projekata u turizmu, u raznim fazama realizacije. Uvodno se okupljenim sudionicima obratio državni tajnik u Ministarstvu turizma, Frano Matušić.

U nastavku sesije, ravnatelj Lucić predstavio je konkurentske prednosti Hrvatske kao investicijske destinacije te mjere koje Republika Hrvatska provodi i nudi investitorima. „Hrvatska je zemlja velikog investicijskog potencijala, a rast direktnih stranih ulaganja dokazuje da smo konkurentno investicijsko odredište. Trenutno u Hrvatskoj posluje više od 15 tisuća stranih kompanija, a mnoge od njih nakon inicijalnih ulaganja, nastavljaju investirati u našu zemlju, što znači da su zadovolji uvjetima i okruženjem. Uz uspješne investicijske priče, kvalitetan kadar, niže investicijske troškove od većine zemalja EU, ali i vrlo izdašne mjere i poticaje, zaista možemo reći da je Hrvatska konkurentna investicijska destinacija“, istaknuo je ravnatelj Lucić, naglasivši da su uz turistički sektor koji je i dalje najprivlačniji za ulagače, sve popularniji sektori automobilske industrije, IT, farmaceutike i proizvodnje.

Uz ravnatelja Lucića, na panelu su sudjelovali i Ivana Hatvalić, predsjednica Uprave HTP Korčule, Goran Tudorović, direktor tvrtke Nova Camping te predstavnik kineske kompanije Winbo, Li Ke.

BDP (2017.) – 48,700 milijardi € • BDP po stanovniku (2017.) – 11 806 € • Robni izvoz (2017.) – 13,98 milijardi € • Prihodi od turizma (2017) – 9,49 milijardi € • Prosječni tečaj (2017.) HRK/EUR – 7,46; HRK/USD – 6,62