prosinac 1, 2014

Uspostavljen Centar unutarnjeg tržišta EU

U studenome 2014. godine Ministarstvo gospodarstva uspostavilo je Centar unutarnjeg tržišta EU.

Od pristupanja EU, u Ministarstvu gospodarstva i njegovim partnerskim institucijama djeluju mnoge kontakte točke i alati koji građanima, poduzetnicima i nadležnim tijelima omogućavaju brz i besplatan pristup ključnim informacijama o pravima i mogućnostima na unutarnjem tržištu EU:

Osim u Ministarstvu gospodarstva, u Hrvatskoj djeluje velik broj kontaktnih točaka i alata, uspostavljenih u različitim tijelima državne uprave i institucijama, koje se odnose na unutarnje tržište EU. Centar, putem internetskog portala, objedinjava postojeće kontaktne točke, alate i nadležna tijela te na taj način omogućava jedinstven pristup informacijama.

Time se minimiziraju lutanja između različitih nadležnih tijela, a koordinacijom postojećih kontaktnih točaka i alata te umrežavanjem hrvatskih nadležnih tijela, omogućava se povećanje konkurentnosti hrvatskog gospodarstva i izvoza te povećanje transparentnosti i ostvarivanja EU prava u Hrvatskoj.

Centar će se kontinuirano proširivati te će i ostale kontaktne točke i alati, uspostavljeni u Hrvatskoj, biti zastupljeni na portalu. Do sada su se Centru već pridružile Nacionalna kontaktna točka za pružanje informacija o priznavanju stručnih kvalifikacija, uspostavljena u Nacionalnom ENIC/NARIC uredu Agencije za znanost i visoko obrazovanje te Europska poduzetnička mreža, uspostavljena u Hrvatskoj gospodarskoj komori.

Dodatne informacije

BDP (2017.) – 48,700 milijardi € • BDP po stanovniku (2017.) – 11 806 € • Robni izvoz (2017.) – 13,98 milijardi € • Prihodi od turizma (2017) – 9,49 milijardi € • Prosječni tečaj (2017.) HRK/EUR – 7,46; HRK/USD – 6,62