Grad Drniš

Trg kralja Tomislava 1, 22320 Drniš

www.drnis.hr

Grad Drniš, Ivana Sučić, Tel: +385 22 888 830, +385 22 888 845, e-mail: ivana.sucic@drnis.hr

Centar za starije osobe u Gradu Drnišu Preuzmi PDF datoteku

Opće informacije

Potencijal lokacije
Područje Drniša dio je Šibensko-kninske županije, smještene u sjevernom dijelu središnje Dalmacije, poznatom kao dalmatinsko zaleđe (Dalmatinska Zagora). Zagora znači “iza brda” te ukazuje na činjenicu da je to dio Dalmacije koji nije obalni. Najveći grad i ujedno središte županiji je Šibenik. Područje Drniša obuhvaća Grad Drniš i općine Ružić, Promina i Unešić. Iako područje spada pod nerazvijeni dio Republike Hrvatske, atraktivno je za život i trajni boravak zbog mnogih čimbenika od kojih se posebno ističu: dobra prometna povezanost, prirodne ljepote (blizina jadranske obale - 30 km, 2 nacionalna parka: „Krka“ i „Kornati“, kao i Park prirode Vransko jezero i kanjon Čikole) i submediteranska klima, s blagim zimama i vrućim ljetima. Do područja je lako doći bilo kojim prijevoznim sredstvom: automobilom (autocestom A1 s nekoliko lokalnih cesta, kao alternativa), vlakom (željezničke linije od Zagreba do Splita koji prolaze kroz Drniš) i zrakoplovom (zračna luka Split -54 km i Zračna luka Zadar -102 km). Tradicija Drniša očuvana je u načinu života i lokalnoj gastronomiji. Jedan od njegovih zaštitnih znakova je tradicionalni pršut s jedinstvenom kvalitetom zbog specifičnih mikroklimatskih uvjeta ovog područja. Drniš nudi veliki broj kulturnih manifestacija (Krnjeval, ljetne večeri, uskrsni doručak, glazbeni festival “Jubilate Deo”, Festival merlota, Miljevačke užance, Goodfest) i mogućnosti za razne rekreativne aktivnosti na biciklističkim i pješačkim stazama duž kanjona Čikole i Krke te planine Promina.
Opis projekta
Starenje stanovništva dugoročni je trend prisutan u posljednjih nekoliko desetljeća u Europi, uz stalno povećanje broja stanovnika od 65 i više godina u svim državama članicama EU.

Kao rezultat ovog trenda, potražnja za domovima za starije i nemoćne osobe u Europi raste, uključujući Hrvatsku koja je u visokoj fazi demografske tranzicije. Prema popisu stanovništva iz 2011. godine, Šibensko-kninska županija ima jedno od najstarije stanovništvo u Hrvatskoj s prosječnom dobi od 44,1 godine. Indeks starenja je 146,1, što ukazuje na starenje stanovništva pa dodatno naglašava važnost ulaganja u domove za starije i nemoćne. Trenutno je planirana investicija jedina takve vrste na području Drniša koje obuhvaća općine Unešić (indeks starenja 319,7), Promina (indeks starenja 263,8) i Ružić (indeks starenja 190,3). Zemljište površine 5.652 m² u vlasništvu Grada Drniša, predviđeno za izgradnju doma za starije osobe visoke kategorije za 100 korisnika. Zgrada će se sastojati od podruma, prizemlja s upravom i 3 kata te smještajnih jedinica (jednokrevetne i dvokrevetne sobe). Smješteno u stambenoj zoni, zemljište ima dostupnu potrebnu infrastrukturu (javna mreža električne energije, vodovoda, kanalizacije te pročišćivač otpadnih voda).
Model realizacije projekta
Izdana građevinska dozvola za izgradnju Centra za starije osobe.
Procijenjena vrijednost investicijskog projekta
9,953 milijuna EUR