Grad Senj

Obala dr. Franje Tuđmana 2, 53270 Senj

www.senj.hr

Institut za razvoj Grada Senja, Vedran Ažić, Izvršni direktor, e-mail: info@ras.hr

Dom za starije i nemoćne osobe Senj Preuzmi PDF datoteku

Opće informacije

Potencijal lokacije
Projekt se nalazi u gradu Senju (Ličko-senjska županija), u neposrednoj blizini centra grada, na mirnoj lokaciji, 500 metara do najbliže lokalne bolnice. Gradsko područje obuhvaća 76 km dugu pomorsku obalu, a smješteno je između mora i obronaka planine Kapela i Velebit (najveće planine u Hrvatskoj) s mediteranskom klimom koju karakterizira suha i topla ljeta, te blage i vlažne zime. Njegov položaj na istočnoj obali Jadrana pomorski ga povezuje s gradovima i zemljama Sredozemlja. Cestovnim vezama povezan je sa zaleđem preko planinskog prijevoja Vratnik (700 m nad morem), na zapadu s Vinodolskom dolinom, Rijekom i njezinim zaleđem, te na jugu sa Zadrom, Splitom i Dalmacijom. Prema popisu stanovništva iz 2011. Ličko-senjska županija je županija s najstarijim stanovništvom pa je uz postojeće nedostane kapacitete domova za starije i nemoćne potražnja za ovom vrstom smještaja velika.
Opis projekta
Projekt uključuje izgradnju visokokvalitetnog staračkog doma za 100 korisnika na zemljištu površine 3.969 m². Budući dom sastojat će se od podruma s podzemnom garažom, prizemlja s administrativnim i poslovnim sadržajima te dodatna četiri kata sa smještajnim jedinicama (dvokrevetne i jednokrevetne sobe) i ambulantom.

Od ukupne površine zemljišta 30% je namijenjeno za stambeni prostor, a ostatak za zelene površine i nove javne prostore. Budući da dom nije predviđen kao izolirani kompleks, nego će biti integralni i vitalni dio urbanog područja sa stanovnicima uključenim u svakodnevni gradski život
Model realizacije projekta
Dovršena je projektna dokumentacija (idejni, glavni i izvedbeni projekt) te su ishođene lokacijska i građevinska dozvola. Također je proveden i dio pripremnih radova, uključujući rušenje postojećih zgrada te proširenje i izgradnja pristupne ceste. Izgradnja prve faze projekta koja obuhvaća izgradnju podruma je dovršena i u nju je uloženo 1,4 milijuna eura. Vlasnik zemljišta u obuhvatu projekta je Grad Senj koji namjerava razviti projekt kroz model javno-privatnog partnerstva.
Procijenjena vrijednost investicijskog projekta
5,73 milijuna EUR