Općina Darda

Svetog Ivana Krstitelja 89, 31326 Darda

www.darda.hr

Općina Darda, Antonio Branilović, Pročelnik Jedinstvenog upravnog odjela, Tel: +385 31 740 002, e-mail: opcina@darda.hr

Dvorac Esterházy Preuzmi PDF datoteku

Opće informacije

Potencijal lokacije
Dvorac sa starim očuvanim perivojem se nalazi na obali jezera Đola. Pored dvorca se nalazi barokna župna crkva Rođenja sv. Ivana Krstitelja koja je zaštićeni spomenik culture, srednjovjekovni podvodni i kopneni arheološki lokalitet "Sulejmanov most" i konjički klub sa hipodromom. Dvorac se nalazi u blizini Kopačkog rita koji ima status ''Upravljanog prirodnog rezervata'', a dio ima status ''Specijalnog zoološkog rezervata''. Mjesto je dobro povezano s koridorom autoceste C5 Beli Manastir - Osijek - Bosna i Hercegovina (udaljenost 8 km), Zapadnom obilaznicom Osijeka (udaljenost 1 km) kao i sa željeznicom (2 km), zračnom lukom Osijek (15 km) i riječnom lukom u Batini na Dunavu (40 km).
Opis projekta
Projekt doprinosi rješavanju problema nedovoljnih kapaciteta u domovima za starije osobe, putem povećanja smještajnih kapaciteta i povećanja kvalitete života starijih osoba putem institucijskih usluga - povećanjem smještajnih kapaciteta i izvaninstitucijskih usluga starijim osobama.
Rekonstrukcija Dvorca Esterhazy u centar za starije osobe ima planirani rezultat projekta: 36 dvokrevetnih soba i 4 jednokrevetne sobe, restoran, kuhinja, kafić, prostorije za stručni rad i terapije, sukladno propisma za domove za starije osobe.
Model realizacije projekta
Za dvorac Esterhazy izrađena je slijedeća dokumentacija: 1) Elaborat postojećeg stanja, 2) Povijesno konzervatorsko i tehničko istraživanje koje sadrži: a) Konzervatorske smjernice, b) Statiku, c) Konzervatorsko-restauratorska istraživanja, d) Povijesno - građevni razvoj i valorizacija prijedloga konzervatorskih smjernica.
Procijenjena vrijednost investicijskog projekta
7,9 mil EUR