Općina Stubičke Toplice

Viktora Šipeka 16, 49244 Stubičke Toplice

www.stubicketoplice.hr

Općina Stubičke Toplice, Josip Beljak, Načelnik, Tel: +385 99 2182 811, e-mail: nacelnik@stubicketoplice.hr

Kamp Jarki Preuzmi PDF datoteku

Opće informacije

Potencijal lokacije
Projekt se nalazi u Stubičkim Toplicama, poznatoj zdravstveno-lječilišnoj destinaciji u Zagorju, u podnožju sjevernog dijela planine Medvednice koja ga dijeli od glavnog grada Republike Hrvatske, Zagreba. Osim skijališta Sljeme na vrhu Medvednice, međunarodno poznatog po “Snježnoj kraljici” (muškim i ženskim slalomskim utrkama Svjetskog kupa, nazvanima u čast Janice Kostelić, svjetski poznate hrvatske skijašice), nude se i brojne mogućnosti sportskih aktivnosti kao što su biciklizam, planinarenje i trčanje. Najveći dio područja općine (80%), uključujući i zemljište u obuhvatu projekta, nalazi se unutar Parka prirode Medvednica, što doprinosi atraktivnosti cijelog područja. Druga važna prednost Stubičkih Toplica je veliki broj termalnih izvora, koji se tradicionalno koriste u lječilišne svrhe. Zbog toga je razvoj općine najvećim dijelom orijentiran zdravstvenom turizmu, kombinirajući netaknutu prirodu i ljekovite izvore termalne vode sa modernom fizikalnom terapijom i rehabilitacijom.
Opis projekta
Projekt Kamp Jarki predviđa izgradnju auto-kampa na zemljištu površine 8.189 m², u vlasništvu Općine Stubičke Toplice. Zemljište je smješteno uz jezero Jarki, 2,5 km od naselja. Okruženo je šumama Parka prirode Medvednica i njime upravlja Sportsko ribolovno društvo, koje se brine za njegovu zaštitu, poribljavanje, edukaciju i razvoj sportskog ribolova. Udruga često organizira ribička natjecanja i rekreacijske aktivnosti. Pristup zemljištu je omogućen lokalnim putovima koji ga omeđuju s dvije strane, dok s treće strane prirodnu granicu čini potok Lampuš. Infrastruktura dostupna na terenu uključuje električnu energiju, priključak na plinovod, vodovodnu i telekomunikacijsku mrežu. Projekt podrazumijeva izgradnju 45 kamping mjesta za kamp prikolice, kamp motorna vozila i drvene montažne kućice (21 parcela veličine 80 m², 13 parcela veličine 100 m² i 11 parcela od 120 m²), recepcije i sanitarnog bloka te Turističke kuće, u kojoj će se u prizemlju nalaziti prodavaonica i ugostiteljski sadržaji, a na katu će biti smještajni kapaciteti (9 soba i dva apartmana).

Svi sadržaji planiraju se od drvenih materijala u skladu sa prirodnim okruženjem. Prodavaonica unutar kampa može uključivati ekološki uzgojene prehrambene proizvode s obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava kojih na području općine ima 65, dok će suradnja s institucijama kao što su Park prirode Medvednica i Turistička zajednica Stubičke Toplice omogućiti edukacijske programe i promociju tradicionalnih vrijednosti županije, zdravi životni stil te aktivan odmor u toplicama.
Model realizacije projekta
Potvrde glavnog projekta za kamp i Turističku kuću ishođene su u veljači 2014. godine. Započeto je izvođenje građevinskih radova. Prodaja zemljišta za izgradnju karavanskog parka. Pod uvjetima utvrđenim Zakonom o poticanju ulaganja (NN 63/22), ovaj projekt može ispunjavati uvjete za poticaje ulaganja.