Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture

Prisavlje 14, 10000 Zagreb

www.mmpi.gov.hr

Uprava pomorstva, e-mail: uprava.pomorstva@pomorstvo.hr, Marijana Iviček, e-mail: marijana.ivicek@pomorstvo.hr

Luka nautičkog turizma Sućuraj Preuzmi PDF datoteku

Opće informacije

Potencijal lokacije
Sućuraj je slikovito ribarsko mjesto, najmanji gradić na istočnoj obali otoka Hvara, kojeg krasi niz superlativa. Otok Hvar najsunčaniji je hrvatski otok, zbog čega ga nazivaju i Sunčanim Hvarom, a ujedno je i otok s najbrojnijom UNESCO-ovom baštinom na svijetu (Starogradsko polje, čipka od agave, klapsko višeglasno pjevanje, vjerska povorka Za križen, mediteranska hrana). Na otoku se nalazi najstariji grad u Hrvatskoj i jedan od najstarijih u Europi - Stari Grad, star 2400 godina. Hvar ima vrlo dugu tradiciju organiziranog turizma od čak 150 godina i danas je jedno od najluksuznijih hrvatskih odredišta. Prema raznim svjetskim časopisima i vodičima, jedno je od svjetskih odredišta, posebno u segmentu medenog mjeseca/vjenčanja i nautike. Otok Hvar drugo je najjače turističko odredište u Splitsko-dalmatinskoj županiji s udjelom u ukupnom broju noćenja od 20%. Splitsko-dalmatinska županija ima odličnu prometu povezanost - autoput A1 Zagreb-Split-Dubrovnik, međunarodna Zračna luka Split te željezničku prugu koja između ostaloga povezuje Zagreb i Split brzom nagibnom linijom. Na otoku Hvaru se nalazi jedna marina te četiri trajektne luke, od kojih je jedna u Sućuraju, koja je ujedno i najbliža luka kopnu. Od Sućuraja do Drvenika vozi stalna trajektna linija, a udaljenost je svega 3 nautičke milje.
Opis projekta
Projekt vrijednosti od oko 13 milijuna eura predviđa izgradnju i gospodarsko korištenje luke posebne namjene - luke nautičkog turizma Sućuraj predviđenog kapaciteta do 250 vezova na zemljištu površine 10 ha. Projekt će doprinijeti jačanju kvalitete ukupne i nautičke turističke ponude u županiji za kojom već niz godina raste potražnja među domaćim i stranim turistima.
Model realizacije projekta
Izgradnja i gospodarsko korištenje luke nautičkog turizma Sućuraj, odnosno pomorskog dobra daje se u koncesiju na vremensko razdoblje od 30 godina, računajući od dana sklapanja ugovora o koncesiji. Koncesionar će biti odabran na temelju javnog natječaja kojeg raspisuje Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture. Provode se pripremne radnje u svrhu raspisa javnog prikupljanja ponuda za dodjelu koncesije na pomorskom dobru.
Procijenjena vrijednost investicijskog projekta
13 milijuna EUR