Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine; Grad Pula

Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, Ulica Republike Austrije 20, 10000 Zagreb; Grad Pula, Forum 1, 52000 Pula

www.mpgi.gov.hr; www.pula.hr

Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, e-mail: investicije.info@mpgi.hr; Grad Pula, e-mail: info@pula.hr

Projekt Hidrobaza Preuzmi PDF datoteku

Opće informacije

Potencijal lokacije
Bivša vojna baza Hidrobaza je smještena u Štinjanu, prigradskom naselju Pule, grada poznatog po Areni, rimskom amfiteatru iz 68. godine n.e., najbolje sačuvanom antičkom spomeniku u Hrvatskoj. Lokacija je udaljena 5 km od centra grada i 7 km od Međunarodne zračne luke Pula, a mrežom lokalnih i županijskih cesta te državnom cestom, poznatom kao „Istarski Y“, vrlo dobro je povezana sa Zapadnom Europom i kontinentalnim dijelom Hrvatske. Pogodna je za razvoj turističkih kapaciteta zbog svog atraktivnog položaja uz more i bujne vegetacije te prekrasnog pogleda na poznato otočje Nacionalnog parka Brijuni, ali i zbog povijesne vrijednosti kao bivše Mornaričko-zrakoplovne baze Austrougarskog carstva. I pored atraktivnog položaja zbog statusa vojne baze područje Hidrobaze je ostalo nerazvijeno.
Opis projekta
Na temelju Strategije razvoja turizma do 2020. godine, Ministarstvo turizma i sporta iniciralo je razvoj projekta bivše vojne nekretnine na lokaciji Hidrobaza u visokokvalitetan turistički kompleks. Lokacija obuhvaća oko 36 ha zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske i Grada Pule te je, sukladno prostorno-planskoj dokumentaciji podijeljena u dvije ugostiteljsko-turističku zone, zonu kupališta sa svim pratećim sadržajima kao i zonu rekreacije.

ZONA NAMJENA ZEMLJIŠTE BROJ KREVETA
Hidrobaza 1 T1, T2, T3 9,40 ha 800
Hidrobaza 2 T1, T2, T3 7,03 ha 400
Total 16,43 ha 1200

Obuhvat ovog projekta uključuje 16,43 ha zemljišta u turističko-ugostiteljskoj zoni, predviđenoj za izgradnju hotela (T1), turističkog naselja s vilama (T2) i kampa (T3). Ukupni smještajni kapacitet je 1200 kreveta, kategorizacije najmanje 4 zvjezdice. Manji dio kompleksa bivše Mornaričko-zrakoplovne baze u turističko-ugostiteljskoj zoni (s četiri djelomično očuvane građevine) je zaštićeno kulturno dobro te je njihovu obnovu potrebno provesti sukladno uvjetima Ministarstva kulture i medija.
Model realizacije projekta
Na obalnom dijelu rekreacijske zone (R3), koja se proteže na gotovo 4 ha, Grad Pula je završio ulaganje u izgradnju javnih plaža, uključujući uređenje igrališta i sanitarnih čvorova.
Procijenjena vrijednost investicijskog projekta
približno 50 milijuna EUR