Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine; Općina Kumrovec

Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, Ulica Republike Austrije 20, 10000 Zagreb; Općina Kumrovec, Ulica Josipa Broza 12, 49295 Kumrovec

www.mpgi.gov.hr; www.kumrovec.hr

Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, e-mail: investicije.info@mpgi.hr; Općina Kumrovec, e-mail: nacelnik@kumrovec.hr

Projekt Kumrovec Preuzmi PDF datoteku

Opće informacije

Potencijal lokacije
Projekt se nalazi na sjeverozapadu Hrvatske, u Krapinsko-zagorskoj županiji, u malom mjestu Kumrovec, na granici sa Slovenijom. Lokacija Županije predstavlja nezaobilazni prometni pravac od Zapadne Europe preko Slovenije (Maribor), kroz glavni grad Hrvatske, Zagreb, prema jugu, istoku i sjeveru Hrvatske. Kumrovec je udaljen 45 km od Zagreb i njegove zračne luke te 50 km od Maribora. Sva mjesta Županije su vrlo dobro cestovno povezana. Cijela Županija je pitomo i pitoreskno područje, prepuno brežuljaka s vinogradima, zelenim šumama i rijekama, brojnim selima i dvorcima, povijesnim ostacima i spomenicima. Bogata kulturnom, povijesnom i eno-gastronomskom ponudom, Županija je poznata i po tradiciji zdravstvenog-lječilišnog turizma (bolnice za medicinsku rehabilitaciju u Krapinskim i Stubičkim Toplicama, Klinika Magdalena) te mnogobrojnim toplicama (Stubičke, Tuheljske i Krapinske toplice) za koje ulagači pokazuju sve veći interes. Glavna atrakcija Kumrovca je Etnološki muzej Staro selo Kumrovec s vrlo dobro očuvanim seoskim kućama iz doba prijelaza 19. u 20. stoljeće, gdje se nalaze rodna kuća i spomenik svjetski poznatog političara i predsjednika bivše Jugoslavije, Josipa Broza Tita.
Opis projekta
Ljepota potpuno očuvane prirode i bogata povijesna baština nude izvrsnu osnovu za turistički razvoj Hrvatskog Zagorja. U skladu s tim, jedan od ciljeva budućeg turističkog razvoja općine Kumrovec je rekonstrukcija i stavljanje u funkciju postojećih nekretnina u vlasništvu Republike Hrvatske i Općine Kumrovec koje se sastoje od Hotela Zagorje (bivša politička škola) i Sportsko-rekreacijskog centra. Važećim prostornim planovima predviđena je namjena za turizam, sport i rekreaciju.

VELIČINA ZEMLJIŠTA I POSTOJEĆI KAPACITETI

62 sobe (ukupno 134 kreveta), recepcija, bar, salon, slastičarnica, prostor uprave (350-400 m²), terasa, kongresne dvorane (300 i 80 sjedala), dvorane za sastanke, knjižnica i čitaonica, arhivske prostorije, zatvoreni bazen, sauna, amfiteatar, vanjski sportski objekti.

HOTEL ZAGORJE (izgrađen 1981. i nije u upotrebi)
• Ukupna površina zemljišta: 26.285 m²
• BRP: 11.310 m²
• Broj etaža: P-1 + Po + 3

145 jednokrevetnih soba (veličine od 20 do 25 m²), uključujući kupaonicu i lođu, velika sportska dvorana, dvije manje sportske dvorane, radni kabinet, otvorena igrališta za košarku, odbojku i rukomet, knjižnica, čitaonica, ambulanta, tiskara sa skladištem, restoran, kuhinja, ostava, bistro, ulazni prostor.

SPORTSKO – REKREACIJSKI CENTAR (izgrađen 1987.)
Površina obuhvata: 26 ha

Nogometna igrališta s tribinama, tartan atletska staza, višenamjensko igralište (rukomet, odbojka, košarka), svlačionice s centralnim grijanjem, fitness, press centar i parkiralište.
Model realizacije projekta
Za razvoj ovog projekta Republika Hrvatska raspisat će javni natječaj za odabir najpovoljnijeg ponuditelja. Pod uvjetima utvrđenim Zakonom o poticanju ulaganja (NN 63/22) ovaj se projekt može kvalificirati za poticaje za ulaganje.