Grad Slavonski Brod

Vukovarska 1, 35000 Slavonski Brod

www.slavonski-brod.hr

Grad Slavonski Brod, Dejan Vuksanović, Izvršni direktor, e-mail: info@ra-sb.hr, www.ra-sb.hr

Rekonstrukcija planinarskog doma „ĐURO PILAR“ u Slavonskom Brodu Preuzmi PDF datoteku

Opće informacije

Potencijal lokacije
Planinarski dom se nalazi ponad Grada Slavonskog Broda.
Slavonski Brod smješten je u pokrajini Slavoniji u istočnoj Hrvatskoj, i sjedište je Brodsko-posavske županije. Po broju stanovnika šesti je grad po veličini u Hrvatskoj, a drugi u Slavoniji. Brodsko – posavska županija je prometno vrlo dobro povezana i smještena je na geografski povoljnom i lako dostupnom području. Grad je dostupan željeznicom, autocestom, unutarnjim plovnim putovima rijeke Save. Grad je smješten na sjecištu prometnih pravaca koji povezuju nekoliko europskih država te je približno jednako udaljen (oko 200 km) od gradova Zagreba, Sarajeva (BiH) i Beograda (Srbija). U svim ovim gradovima postoje zračne luke što grad čini lako dostupnim i putnicima koji koriste zračni prijevoz. Najbliža međunarodna zračna luka nalazi se u Osijeku te je od Slavonskog Broda udaljena oko 100 km.

Objekt po kojemu je Slavonski Brod prepoznatljiv je barokna Tvrđava Brod, kompleks koji predstavlja zaštićeno kulturno dobro RH. Unutar Tvrđave se nalazi nekoliko kulturnih institucija (Galerija Ružić, Kuća tambure, zvjezdarnica…). Na središnjem gradskom trgu je kuća u kojoj je živjela poznata dječja spisateljica Ivana Brlić-Mažuranić, a u blizini su i kazalište i koncertna dvorana, Muzej Brodskog Posavlja, Franjevački samostan iz 1723. godine, sportsko-rekreacijski centar i gradski bazeni.

Samo područje Dilj gore obiluje brojnim planinarskim stazama duljine preko 100 km koje pohodi veliki broj planinara iz svih krajeva Hrvatske i susjednih država. Planinarstvo u ovom području ima iznimno dugu tradiciju te lokalno planinarsko društvo „Dilj gora“ 2024. godine obilježava stotu obljetnicu osnivanja odnosno organiziranog planinarenja u Slavonskom Brodu.

Planinarski dom Đuro Pilar izgrađen je oko 1905. godine u Slavonskom Brodu na lokaciji poznatoj pod nazivom Popovićeva šumica, u brdovitom području Slavonskog Broda, a danas većim dijelom urbaniziranog prostora. Građevina je bila izgrađena s namjenom da služi kao vila za odmor tadašnje imućne obitelji te stoga i svojim izgledom pomalo odudara od onog što se smatra uobičajenim za planinarski dom, što joj dodatno daje na atraktivnosti. Funkciju planinarskog doma zgrada dobiva u prosincu 1951. godine kad je, zajedno sa zemljištem i okolnom šumom, dodijeljena na korištenje Planinarskom društvu “Dilj gora”, a s godinama je postala središnje mjesto okupljanja planinara. Sama lokacija na kojoj je smješten planinarski dom je izrazito pogodna jer je dom smještan na velikoj čestici koja je u naravi parkovna šuma smještena iznad Grada Slavonskog Broda s predivnim pogledom na sam grad. Objekt je lako dostupan vozilima jer do njega vode asfaltirani pristupni putevi iz više smjerova, kolni pristup je sa sjeverne strane objekta. Također, udaljenost objekta od centra grada iznosi oko 5 km te su tako lako dostupne turističke atrakcije Slavonskog Broda i županije Brodsko - posavske.

Opis projekta
Grad Slavonski Brod temeljem Zakona o lokalnoj i regionalnoj samoupravi ima u ingerenciji zaštitu i unapređenje prirodnog okoliša te brigu o sportsko rekreacijskim sadržajima i predmetnoj infrastrukturi. Ovim projektom koji se u potpunosti provodi na području grada Slavonskog Broda, uvelike se doprinosi toj zadaći te se osnažuje javno turistička infrastruktura prostora ali i percepcija te ponuda Slavonskog Broda kao destinacije aktivnog turizma u kontinentalnoj Hrvatskoj. Štoviše, obzirom da je područje Slavonskog Broda u 2021. godini temeljem indeksa turističke razvijenosti svrstano u područje ITR 3, projekt doprinosi oporavku i otpornosti turističkog sektora kroz provedbu već pripremljenih javnih ulaganja u povećanje atraktivnosti slabije razvijenih turističkih destinacija, kao i smanjenju prekomjernog turizma u najrazvijenijim turističkim područjima, kroz podizanje kvalitete destinacije, ali i pružanje novih usluga i infrastrukture.

Cilj projekta je unaprijediti javnu turističku infrastrukturu, podići kvalitetu i raznolikost usluga, te približiti lokaciju javnosti i posjetiteljima, kao i podići svijest krajnjih korisnika o prirodnim ljepotama Dilj Gore.

VRIJEME REALIZACIJE (planirano) 2024-2026
Model realizacije projekta
Pripremljena projektna dokumentacija, izdana građevinska dozvola.
Procijenjena vrijednost investicijskog projekta
1.711.141,55 EUR