Grad Zadar

Narodni trg 1, 23000 Zadar

www.grad-zadar.hr

Športski centar Višnjik d.o.o., Denis Karlović, Direktor, e-mail: denis.karlovic@visnjik.hr, www.visnjik.hr

Sportski centar Višnjik Preuzmi PDF datoteku

Opće informacije

Potencijal lokacije
Projekt se nalazi u sjevernom dijelu Dalmacije, u gradu Zadru, sjedištu Zadarske županije. Zadar, a time i ŠC Višnjik, je prometno povezan s ostatkom Republike Hrvatske, Europom i svijetom na kvalitetan način, autocestom, zrakoplovnim vezama i pomorskim prometom. Do dvorane stiže se autoputom iz Zagreba za 2,5 sata ili Jadranskom magistralom iz pravca Rijeke za otprilike 4 sata. Do Zadra se može doći i brodskim linijama iz važnijih hrvatskih luka, sa svih otoka i iz susjedne Italije. Zračna luka Zadar povezuje grad Zadar zračnim linijama s važnijim gradovima u Hrvatskoj, te sa značajnim europskim metropolama. Zadar se nalazi u središtu i blizini čak pet nacionalnih parkova i tri parka prirode. Zadar je centar svih županijskih outdoor aktivnosti. Iz grada svi putovi vode prema brojnim trekking i biciklističkim stazama kojima je premrežen, a vinske ceste, ceste sira ili putovi prema ambijentalnim konobama s tradicionalnom gastronomijom, idealne su točke okrjepe na tom putu. Putovanje zadarskim arhipelagom najljepše je početi poput drevnih moreplovaca koristeći jedra i naklonost vjetra.
Opis projekta
Projekt uključuje izgradnju smještajnih i dodatnih sportskih objekata u već postojećem Športskom centru Višnjik na površini 202.000 m². ŠC Višnjik je već izgradio reputaciju među domaćim i stranim sportašima kao idealno mjesto za sportske pripreme, zbog mogućnosti održavanja cjelogodišnjih sportskih aktivnosti.

U sportskom centru već postoji nekoliko objekata: višenamjenska dvorana Krešimir Ćosić s 8.000 sjedećih mjesta, teretana i 4 pomoćne dvorane, svaka sa 1.000 mjesta namijenjene za sportska, glazbena i ostala događanja, press centar i VIP salon, zatvoreno bazensko plivalište (veliki, mali i dječji bazen, kao i toranj sa skakaonicom), teniski centar površine 8.200 m² sa 6 pomoćnih zemljanih terena, 3 pomoćna betonska terena i jedan veliki centralni zemljani teren, te kompleks od pet igrališta za padel centar.
U otvorenom dijelu (pod rasvjetom) ŠC Višnjik nalazi se niz objekata i sadržaja: veliko nogometno igralište 100 x 60 metara s umjetnom travom i s tribinom za tisuću gledatelja, tartanska staza od 400 metara sa šest pruga, skakalište skoka u dalj, skakalište skoka u vis, bacalište za kuglu, bacalište za koplje, tartanska staza za zagrijavanje od 100 metara, tartanska trim staza 1.284 metra, sprave u street work out parku, četiri terena za mali nogomet s umjetnom travom, jedno igralište ima tribinu s 200 sjedećih mjesta, te četiri svlačionice. U tom dijelu ŠC-a Višnjik smješteni su još tereni za odbojku, košarku i badminton, sve s tartanskom podlogom; poligon za pse, klizalište (od studenog do kraja siječnja) na 800 metara četvornih, poslije od veljače do studenoga rolalište na 800 metara četvornih, rukometno igralište s antistresnom podlogom, dječji sportski park, tzv. vojni poligon sa preprekama, te tri parkirališta s 340 mjesta. U podkompleksu otvorenih terena smješteni su i suvremeno opremljena gimnastička dvorana, boksačka dvorana i dvorana za judo.

Projekt uključuje izgradnju nekoliko novih objekata:
• hotel kategorizacije 4 zvjezdice namijenjen smještaju sportaša, sa 120 soba (bruto površine 16.560 m²)
• kompleks vanjskih bazena s olimpijskim, rekreacijskim i dječjim bazenom te bazenom za ronilačke sportove sa skakaonicom
• aquapark uz kompleks vanjskih bazena.

Realizacijom ovog projekta Športski Centar Višnjik će se razviti u veliki centar koji će omogućiti usluge smještaja kao i ostale prateće usluge sportašima, sportskim klubovima i sportskim organizacijama.
Model realizacije projekta
Zemljište u obuhvatu projekta u vlasništvu je Republike Hrvatske, dok je Grad Zadar od 2007. godine imao pravo građenja na rok od 30 godina, koje je 2016. godine Odlukom gradskog vijeća Grada Zadra, pod istim uvjetima preneseno na Športski centar Višnjik d.o.o. Po isteku ovog razdoblja (2037.), nositelj prava građenja će imati prioritet prilikom zasnivanja novog prava građenja ili, u slučaju prodaje, prava prvootkupa. Športski centar Višnjik d.o.o, društvo koje upravlja objektom, u vlasništvu je Grada Zadra i traži strateškog partnera za razvoj projekta. Investitori/strateški partneri će imati mogućnost sudjelovanja u razvoju, dijela ili cjelokupnog projekta, samostalno ili u suradnji s društvom za upravljanje. Moguće je ostvariti poticaje za razvoj projekta prema uvjetima određenima u Zakonu o poticanju ulaganja (NN 63/22). Projekt je u skladu s prostornim planovima grada. Gradsko Vijeće je dana 14. veljače 2023. godine, donijelo Odluku o donošenju izmjena i dopuna Urbanističkog plana uređenja (UPU) Športsko-rekreacijskog centra Višnjik, kojim je predviđena gradnja novih građevina i rekonstrukcija postojećih. Komercijalni i smještajni objekti će biti planirani shodno izmjenama UPU-a. Idejni projekt za kompleks vanjskih bazena je završen te je ishođena građevinska dozvola.
Procijenjena vrijednost investicijskog projekta
100 milijuna EUR