Grad Virovitica

Trg kralja Zvonimira 1, 33000 Virovitica

www.virovitica.hr

Grad Virovitica, Tihana Harmund, Ravnateljica Razvojne agencije VTA, Tel: +385 99 4897 055, e-mail: tihana.harmund@virovitica.hr

Sportsko rekreacijski centar Vegeška, Virovitica Preuzmi PDF datoteku

Opće informacije

Potencijal lokacije
Virovitica je grad duge povijesti, smješten na važnim prometnim pravcima te administrativno, gospodarsko, kulturno i obrazovno središte Virovitičkopodravske županije. Osim brojnih povijesnih i kulturnih znamenitosti kao što su dvorac i palača Pejačević, Roka, Muzej franjevačkog samostana, Gradski muzej, Gradska knjižnica, Kazalište Virovitica i Promenada Edite Schubert, društveni život u Virovitici obogaćuju brojne manifestacije: ViroExpo Međunarodnog sajma za poduzetništvo, obrt i poljoprivredu, Virovitički susreti, VIRKAS, Vikend na otvorenom “Put šarana”, kao i najveći događaj godine - Dani grada - Rokovo s brojnim izložbama, koncertima, sajmovima, ulicama festivala, sportskim turnirima i gastronomskim skupovima. Okružena rijekom Dravom na sjeveru i prekrasnim padinama Bilogore na jugu, destinacija je pogodna za razvoj svih oblika turističke ponude za aktivan odmor: vožnja biciklom na više od 1.000 km označenih biciklističkih staza, lov i ribolov na jezeru Virovitica i Bilogora, planinarenje na pješačkoj stazi “Vilinsko oko” te karting i skijanje na skijalištu Rezovačka Krčevina kod Virovitice.
Opis projekta
Glavni cilj projekta je povećati atraktivnost grada Virovitice kao turističke destinacije kroz razvoj novih sportskih i smještajnih sadržaja. Prema postojećem prostornom planu, projektno područje obuhvaća ukupno 40 hektara, a predviđeno je za sportsko-rekreativno-turističku svrhu.

Dok Grad Virovitica namjerava financirati sve sportske i rekreacijske kapacitete unutar projekta (uključujući ulaganja u višenamjensku zgradu za poljoprivredne manifestacije na 6.300 m², kompleks bazena od 15.500 m² i atletsku stazu s nogometnim igralištem od 45.852 m²), ulaganje u izgradnju hotela s 102 sobe na 76.104 m² pored bazenskog kompleksa bit će ponuđeno privatnom investitoru.

Projekt se nalazi samo 1 km od centra Virovitice i predstavlja proširenje postojećih rekreacijskih sadržaja (teniski tereni, košarkaško igralište, nogometno igralište s umjetnom travom, boćališta, stolni tenis, dječja igrališta, stadioni i ugostiteljski objekti).

Zemljište, predviđeno za izgradnju, kompleks je bivše vojarne 100% u vlasništvu Grada Virovitice, a ima mogućnost priključenja na javne infrastrukturne mreže (plin, električna energija, vodovod i kanalizacija).
Model realizacije projekta
Prodaja, zakup ili koncesija na zemljištu su mogući modeli za izgradnju hotela. Za ulaganje u turističku infrastrukturu Grad Virovitica nudi brojne poticajne mjere, uključujući smanjenje prodajne cijene zemljišta u vlasništvu Grada i komunalnog doprinosa, kao i smanjenje komunalne naknade za prve tri poslovne godine (do 40%). Intenzitet poticaja ovisi o broju novih zaposlenika i veličini smještajnih kapaciteta (cijena zemljišta za ulaganje u hotel sa 102 ležaja i 38 novozaposlenih bi trebala biti 0,75 EUR/m², uz izuzeće od komunalnog doprinosa). Pod uvjetima predviđenim Zakonom o poticanju ulaganja (NN 63/22), ovaj projekt se može kvalificirati za poticanje ulaganja.
Procijenjena vrijednost investicijskog projekta
16 milijuna EUR