Žičara Učka d.o.o.

Ivana i Matka Baštijana 17, 51211 Matulji

www.zicaraucka.hr

Žičara Učka d.o.o., Mladen Blažević, Tel: +385 91 1214 054, e-mail: blazevic.zicara.ucka@gmail.com

Žičara Učka, Medveja-Vojak Preuzmi PDF datoteku

Opće informacije

Potencijal lokacije
Park prirode Učka nalazi se na jednoj od najsjevernijih točaka Mediterana i povezuje najveći hrvatski poluotok Istru s Primorsko-goranskom županijom. Mjesto (Kvarnerski zaljev) je poznato turističko odredište već više od jednog stoljeća. Kombinacija planina (Učka) i mora (plaže u Opatiji i Medveji) na malom prostoru učinili su ga idealnim za zdrav i dinamičan odmor. Primorsko-goranska i Istarska županija bilježe godišnji porast dolazaka turista od 40% u periodu od 2014. do 2019. godine sa tendencijom daljnjeg rasta. Stoga se očekuje da će izgradnja žičare definitivno doprinijeti daljnjem razvoju kvarnerskog područja i cijele županije. Na vrhu Učke pruža se predivan panoramski pogled od 360º na Kvarnerski zaljev te veliki dio hrvatske i talijanske obale Jadranskog mora (Venecija i Trst). Također, područje je vrlo dobro povezano s autocestom A6 prema Zagrebu preko Rijeke i svim ostalim glavnim europskim prometnim koridorima. Povezano je sa Slovenijom, Italijom i ostatkom zapadne i srednje Europe preko Istre tunelom koji prolazi kroz Učku. Izgradnjom punog profila autoceste "Istarskog ipsilona" te početkom gradnje druge cijevi tunela Učka poboljšana je povezanost najjačih turističkih centara u RH (Pula, Rovinj, Poreč, Umag) sa polaznom i dolaznom stanicom žičare. Pored toga, u neposrednoj blizini je i nekoliko zračnih luka (luka Rijeka na otoku Krku (47 km) i Pula (93 km)) na kojima redovito lete niskotarifni prijevoznici, dok je najveća međunarodna zračna luka Zračna luka Franjo Tuđman u Zagrebu udaljena svega 184 km.
Opis projekta
Žičara Učka je strateški projekt Primorsko-goranske županije i kao takav uvršten u prostorne planove. Osnivači društva posebne namjene Žičara Učka d.o.o. su Primorsko-goranska i Istarska županija, Općina, Kastav, Lovran, Matulji, Mošćenička Draga, Kršan, Krk i Omišalj, a dijelom su i vlasnici zemljišta uključeni u projekt. Planirani projekt izgradnje žičare Učka, koji će povezati obalu gotovo s vrhom Učke (trasa Medveja - Vojak) nastavak je dosadašnjih napora na dizanju kvalitete i ponude usluga turistički najrazvijenijih područja Hrvatske s vrlo dugom tradicijom (Primorsko-goranske i Istarske županije), koji bi uz produljenje sezone trebali doprinijeti atraktivnosti šire regije, jer u blizini nema usporedivih sadržaja. Jedinstvena strateška pozicija lokacije projektu žičare osigurava potencijal svjetske atrakcije. Učka je turističko odredište s organiziranim brojnim rekreativnim i sportskim aktivnostima (planinarenje, brdski biciklizam, slobodno penjanje i paraglajding), a održavaju se i mnoga međunarodna sportska natjecanja.
Turističku ponudu čini također veliki broj i hotela i ugostiteljskih objekata širokog raspona kategorizacije, od koji su neki smješteni u neposrednoj blizini Parka prirode Učka (Istri i Kvarneru). Turistička ponuda na Učki znatno je povećana izgradnjom i stavljanjem u funkciju novoizgrađenog centra za posjetitelje u Parku prirode na lokaciji Poklon blizu dolazne stanice žičare.

KARAKTERISTIKE ŽIČARE:

• Broj stupova 0 + 5
• Dimenzije stupova - visina od I-V stupova = 45m, 44m, 29m, 53m, 44m
Model realizacije projekta
Projekt je trenutno u tijeku dobivanja građevinske dozvole. Procedura odnosno zahtjev za izdavanje građevinske dozvole pokrenuti su u siječnju 2023. Očekuje se da će građevinska dozvola biti izdata do kraja lipnja 2023. U tijeku su postupci za rješavanje imovinsko-pravnih odnosa za zemljište. Nositelj projekta traži strateškog partnera.
Procijenjena vrijednost investicijskog projekta
Procijenjena je cjelokupna vrijednost projekta na 40 milijuna eura od čega će se cca 25 milijuna eura odnositi na vrijednost same žičare (bez pristupne ceste do polazne stanice žičare i izgradnje sustava vodoopskrbe na lokaciji dolazne stanice žičare).