Potencijalna tržišta

Ukoliko razmišljate o izvozu svoje robe i/ili usluge na strano tržište, svakako je važno napraviti kvalitetnu pripremu i istraživanje o potencijalima tržištima. U tom procesu od pomoći vam mogu biti besplatni alati i baze podataka koje nude domaće i europske institucije, a koje vam donosimo u nastavku. Uz navedeno, angažirajte stručnjake za pojedino područje, budite pozitivni i strpljivi oko povrata ulaganja.

INFORMACIJE O IZVOZNIM TRŽIŠTIMA

Na poveznici se nalaze osnovne gospodarske informacije o stranim tržištima koje priprema i objavljuje Ministarstvo vanjskih i europskih poslova. Odabirom države u izborniku, pruža se uvid u njenu opću i gospodarsku informaciju, zakonske regulative vezane uz ulaganja i međunarodne ugovore iz područja gospodarstva, aktualno stanje u gospodarstvu, te ostale važne informacije.

PODRŠKA NA STRANIM TRŽIŠTIMA

Ovdje možete ispuniti obrazac kojim ćete upoznati diplomatsko-konzularna predstavništva RH u svijetu (DKP) s Vašim izvoznim zahtjevom. Usluge koje pružaju DKP odnose se na pomoć u traženju poslovnih partnera, davanje informacija o propisima i ostalim uvjetima poslovanja (uspostava poduzeća), usmjeravanje na izvore informacija o financijskom poslovanju partnera, pomoć pri organizaciji posjeta službenim institucijama i dr.

TRŽIŠNA ANALIZA

Alati za analizu globalnih tržišta, od pristupa pojedinom tržištu do tržišnog potencijala.Alati su razvijeni od strane Međunarodnog trgovačkog centra (International Trade Centre), a omogućuju poslovnim subjektima da analiziraju mogućnosti robne razmjene s pojedinim zemljama, usporede zahtjeve pristupa pojedinom tržištu te na kraju donesu ispravne poslovne odluke.Platforma pokriva statistiku robne razmjene, informacije o tarifama, sporazumima o slobodnoj trgovini, tržišni cijenama i još mnogo toga.

EUROMED TRADE HELPDESK

Besplatni internetski portal Europske komisije koji, uz obaveznu registraciju, pruža informacije o trgovini i pristupu tržištima južnog Mediterana, uključujući Alžir, Egipat, Jordan, Izrael, Libanon, Maroko, Palestinu, Tunis i Tursku.