svibanj 24, 2021

Prema kreditnoj agenciji Fitch kreditni rejting Hrvatske i dalje je u investicijskoj zoni uz stabilne izglede

Agencija Fitch potvrdila je u petak investicijski kreditni rejting Hrvatske ‘BBB-‘ i stabilne izglede, istaknuvši velike kratkoročne rizike povezane s pandemijom, ali i bolje srednjoročne izglede za gospodarski rast zahvaljujući financijskoj potpori EU-a.

Rejting Hrvatske odražava snažne strukturne karakteristike, uključujući bolje pokazatelje razvoja ljudskih potencijala i upravljanja u usporedbi sa zemljama sa sličnim rejtingom i većim BDP-om po stanovniku.
Stabilna prognoza iskazuje velike kratkoročne rizike povezane s pandemijom, ali i snažnije srednjoročne izglede za gospodarski rast povezane sa značajnom podrškom iz fondova EU. Element je stabilne prognoze i temeljna pretpostavka Fitcha o provedbi fiskalne konsolidacije i smanjenja duga, oslonjena na najavu vlasti da će ispuniti kriterije o konvergentnosti iz ERM-a II.
U 2022. gospodarstvo bi trebalo ubrzati na 6,1 posto, te usporiti na prosječnih 4 posto u razdoblju od 2023. do 2025. godine, a glavni pokretač trebala bi biti ulaganja, procjenjuje Fitch, ukazujući na 6,3 milijarde eura bespovratne pomoći iz europskog fonda za oporavak i otpornost.

Naglasak agencije je proces pristupanja Europskoj monetarnoj uniji. Agencija Fitch je povisila procjenu proračunskog deficita u ovoj godini, s 3,5 na 4 posto, dok bi deficit 2022. trebao pasti na 3 posto, što je za 0,8 postotnih bodova više no što su prognozirali u prosincu prošle godine. Javni bi se dug, pak, trebao smaniti s prošlogodišnjih 88,7 posto BDP-a na 82,7 posto u ovoj godini, prognoze su Fitcha, koji uz ostalo i dalje procjenjuje da bi Hrvatska trebala ući u eurozonu 2024. godine.